TVC Coevorden trakteert op gymsportfeest met uitvoering Winterwonderland - tvc
TVC Coevorden trakteert op gymsportfeest met uitvoering Winterwonderland

TVC Coevorden trakteert op gymsportfeest met uitvoering Winterwonderland

DALEN – Op zondag 23 december 2018 hield sportvereniging TVC uit Coevorden in Sporthal Sportpark ’t Grootveld in Dalen haar uitvoering ‘Winterwonderland’. Een eindejaarsfeest met deelname van alle afdelingen die deze actieve Drentse sportclub rijk is: acrogym, dans, streetdance, ouder- en kindgym, gymnastiek(meisjes/jongens), fitgym (workout, steps), turnen (selectie), freerunning, springen en teamgym (met de clubleden die met Team Nederland deelnamen aan het EK 2018). Ook G-Dans maakte deel uit van het programma: deze dansers kregen eveneens de kans hun kunnen te tonen. Hun groot enthousiasme was aanstekelijk. De bundeling van alle power in combinatie met de live muziek van het orkest De Breibergers leverde een gevarieerde en onderhoudende show op die eer aandeed aan de viering dit jaar van het 150-jarig bestaan van de georganiseerde gymsport. Team GymPOWER ging graag een kijkje nemen. 

GymPower TVC
Saamhorigheid en samenwerking

g-dans TVCBij deze show lag het accent op de saamhorigheid en de samenwerking: met alle krachten, sporters, talenten en toppers gezamenlijk het beste tonen van wat de club te bieden heeft op alle vlakken van de gymsport. Zonder onderscheid in leeftijd, sekse of vaardigheid. Onder de bezielende aanvoering van ‘hoofdelfen’ Ria de Jong en Angelique Dekker en vele andere elfen die ervoor zorgden dat alles in goede banen werd geleid. Ontroerend om te zien hoe allen zich in hun stukje inzetten en alles gaven om er wat moois van te maken voor honderden ouders, familieleden, vrienden en andere supporters op de tribune die geweldig genoten. Ook de allerkleinsten waarin je al de karaktertrekken herkende die ze een bepaalde rol zal geven in de sport en in de club in de toekomst.

De twee routiniers, De Jong en Dekker, hopen dat deze show ook de jongeren in de vereniging inspireert om op termijn het stokje over te nemen en de club verder te ontwikkelen. De Jong was bijna bij elke afdeling bevlogen aan het assisteren en meedoen: “Bij ons gaat het er om dat iedereen van klein tot groot tot zijn recht komt[…] Ik ben een beetje veelzijdig. Ik doe dans, springen, turnen en gym.  Maar ik doe het niet alleen. We hebben veel groepen en ik doe ook wel veel soorten, maar we hebben een geweldig trainingsteam. We doen het samen en dat lukt gewoon. Dat is mooi aan een vereniging. Dat je er allemaal kunt zijn, of je goed bent of minder goed, maar dat je je thuis voelt. Dat kon je ook zien in de show denk ik.”

Santa Claus en zijn energieke elven

Santa Claus en zijn energieke elvenDe aankleding van de gymzaal deed je in je verbeelding afreizen naar Lapland, naar de warme huiskamer van ‘Santa Claus’ die de show presenteerde en blij was dat de grote elven alle energie en kracht hadden om deze flinke klus te helpen klaren. De Kerstman praatte de show enthousiast en met humor aan elkaar en zelfs tussen de bedrijven door gebeurde er van alles. Spelenderwijs kregen alle afdelingen en disciplines in het sportaanbod van de club alle ruimte en was er ook kans om een blik vooruit te werpen naar eventuele nieuwe disciplines als trampolinespringen, ritmische gymnastiek of rhönradturnen.

Van de topspringers die Team Nederland op het EK eer konden aandoen met hun skills, schroeven en en salto’s… tot de dansgroepen die schitterden op (inter)nationale (titel)toernooien zoals NNSK, NK en EK en zich kwalificeerden voor het WK. Van turn- en acrogymselectiegroepen die op hun niveau aardig aan de weg timmeren en de nodige prijzen pakten… tot fanatieke freerunners die indruk maakten met hun stoere stunts.

Van recreatiegroepen in turnen, dans en springen tot volwassen diva’s en moeders met hun kroost die hun sportplezier toonden. En bewonderenswaardig, ook een G-groep dansers die nog hun plek in de club moeten krijgen, mocht meedoen en verrijkte het sportfestijn met hun enthousiaste deelname. Ze kregen een gelijkwaardige plek tussen de overige dansende sporters. De Jong die aan het eind een grote bos bloemen en een dikke knuffel als dank kreeg voor de support: “G-dans is misschien een leuk idee voor de nieuwe leiding. Die kunnen weer nieuwe disciplines gaan doen. Ik loop al een beetje op m’n eind en misschien dat mijn nieuwe collega’s nieuwe elementen oppakken. Dat zou leuk zijn.”

Kruisbestuiving gymsporten in de praktijk
 

Er is zelfs een orkest uitgenodigd om dat met de juiste tonen live te begeleidenHet bijzondere van deze wintershow is dat je in de praktijk ziet hoe de onderlinge kruisbestuiving tussen gymsportdisciplines werkt bij TVC Coevorden. Er is zelfs een orkest uitgenodigd om dat met de juiste tonen live te begeleiden. Hierin werd ook verkend hoe de combinatie zou werken.

Dekker: “We hebben veel leuke groepen. De dansgroep Enjoy bestaat uit meiden die altijd hebben geturnd en nu zijn gaan dansen. We hebben veel turners die gaan springen en veel oud-turnsters die gaan dansen. Je kan voor alles bij TVC terecht. Freerunnen niet te vergeten. Acrogym ook, we hebben eigenlijk alles wel hier in Coevorden.” Ze beaamt net als De Jong dat dit de power van de club is en dat het tijd wordt dat de nieuwe generatie zich aandient om het sportaanbod van TVC met nieuwe, eigentijdse disciplines te verrijken.

Dekker: “We doen het met elkaar natuurlijk. We hebben een groot team. Een gezellig team, enthousiast team. Als je een club hebt, moet je er voor klaar staan, vind ik. De vereniging is voor iedereen en niet alleen voor een selectie. Niet dé turnselectie of dé springgroep, maar iedereen speelt bij TVC een belangrijke rol, jong en oud. Ik hoop dat TVC ook nieuwe dingen oppakt, zoals het trampolinespringen. Ik weet niet of ik daar zelf nog bij ben.”
 

EK Teamgym 2018 en Wereld Gymnaestrada 2019

 EK Teamgym 2018Naast de hele staf trainers en begeleiders namen ook de sporters zelf met veel plezier deel aan de show. Om hun kunnen te tonen maar ook om hun trouwe supporters te bedanken voor alle steun het hele jaar door. Teamgymnast en EK-ganger Marian Thijssen-Grooten: “Superleuk om ook aan zo’n show mee te doen. Het publiek is heel enthousiast en dat is altijd leuk. En je kan aan je vereniging laten zien wat je allemaal kan. Het moeilijke voor de springers is wel dat je de landingen niet zo goed ziet. Maar dat hoort erbij en wat er in de lucht gebeurt ging goed. 2018 was echt een topjaar. Helemaal door het EK waar we konden knallen dankzij alle sponsoren, familie en gezin die ons er 100% in gesteund hebben.” Ze vindt zowel De Jong als Dekker de grote drijvende krachten achter TVC en zwaait ze veel lof toe, ook voor de manier hoe ze zich ingezet hebben bij de realisering van deze uitvoering. “Het is aan de jongere generatie om in hun voetsporen te treden.”

tvc turnselectieVolgend jaar hoopt Thijssen-Grooten met een aantal gymnasten van de club deel te nemen aan de Wereld Gymnaestrada in Dornbirn, Oostenrijk, de Olympische Spelen van de demogymnastiek. “Samen met mijn dochter, dat is heel speciaal. Ik hoop met haar het onbeschrijflijke gevoel te delen dat dit vierjaarlijks internationaal sportevenement zo bijzonder maakt en je er telkens naar toe laat gaan. Met de groep van KDO Apeldoorn bereiden de gymnasten en dansers van TVC een demo voor. We tellen af en kijken daar vanaf nu naar uit!” Collega en clubgenote Isis Klement: “2018 was inderdaad een leuk jaar. We konden veel wedstrijden doen. Ook mooie medailles behaald bij het turnen. En zo’n show is dan heel leuk.” De junior springers hadden er ook veel zin in, al was de orkestmuziek nog niet zo hun ding. “We hebben bij de club veel springers. Zo’n show is leuk maar best spannend. Je bent gewoon zenuwachtig, als je springt voor al die mensen die je kent..volgende keer op een beetje hardcore.”

Succesvolle dansgroepen en hart voor TVC

Sanne PDSOok de diverse dansgroepen bij TVC kunnen bogen op het succes en de prestaties in 2018. “Het was een superleuk jaar. We hebben heel veel ervaringen opgedaan. Met z’n allen komen we steeds verder. We zijn Nederlands Kampioen geworden, Noord-Nederlands kampioen geworden en Nederlands Kampioen Soneo, vierde op de Europese Kampioenschappen en we hebben ons WK-ticket voor 2019 verzilverd. We wilden er heel graag heen en hebben een aantal sponsoren gezocht, maar het was niet te doen. We moesten het laten lopen.” Dat is een flinke dobber voor een sporter om te verwerken. “Hopelijk dat het volgend jaar wel lukt. Voor sponsoren en anderen geven we graag optredens weg en op onze shirts kunnen we hun naam door Nederland laten gaan.” Hun nieuwe dans, zoals die waarin moeder natuur wordt uitgebeeld is divers en zeker kansrijk op wedstrijden.

Het is een grote troost om dan aan de wintershow van TVC mee te kunnen doen, waar ze kunnen shinen en hun skills met mooie choreo’s kunnen tonen. “Superleuk om onze show mee toe doen. Het is een hele mooie categorie waarin je heel veel kunt laten zien, jazz, modern en veel verschillende dansstijlen en omdat we ook allemaal springen of turnen kunnen we ook van andere skills gebruik maken en meer acrobatische kunsten laten zien. Daar zijn we heel goed in. En onze kleding natuurlijk. Ria is heel veel bezig met alle sporten, ook thuis. Ze heeft echt hart voor de sport en voor TVC.  Ik denk dat ze omdat ze zoveel liefde voor de sport heeft, zoveel voor elkaar krijgt om er iets moois van te maken. Zo’n show is leuk, minder stress. Het is gewoon heel gezellig.”

Nieuw bestuur, ervaren trainers, passie voor sport
 

nieuw bestuur binnen TVCSinds eind november 2018 is er een nieuw bestuur binnen TVC, dat er voor gaat om in het nieuwe jaar de club verder op de kaart te zetten. Ze werden aan het begin van de eindejaarsuitvoering gepresenteerd en met trots keken ze toe naar de verrichtingen van alle leden en vrijwilligers op de vloer. Ervaren instructeurs begeleiden alle dagelijkse sportactiviteiten. Zij zijn opgeleid conform de eisen van de KNGU en worden regelmatig bijgeschoold. Zij kunnen bijgestaan worden door stagiaires en assistent trainers met passie. Je voelt bij elke afdeling het aanstekelijke enthousiasme voor de sport.

Marianne Habing: “Acrogym is onze passie. Ik doe zelf ook aan acro en train de meiden graag. Dat ze er al van jongs af aan bij zijn helpt heel erg hoor! Het zijn voornamelijk wedstrijdmeiden en vanaf januari gaan we weer voor de NK. Het doel is om zo hoog mogelijk in de finale te komen. In deze show ging het ook goed. Ons motto is: ‘Zo goed mogelijk je best doen.’” De stoere kerels die aan freerunning doen, van elke leeftijd, zijn wat trots dat ze hier ook hebben gestaan met hun tricks en skills.  De dames zijn uiteraard hier net zo welkom. Hun trainingen zijn altijd een feestje.

 

freerunnen Arjen Vermaas van de groep, bijgestaan door andere groepsleden: “Het was een fantastisch evenement en helemaal leuk om met deze groep mee te doen. We hebben er een mooi stukje van gemaakt. Kom op, freerunnen hoort ook in een show! Het is iets minder strak, maar het is leuk om freestyle erin te hebben met een eigen inbreng. We hebben een hoop bijgeleerd en gaan er ook voor. Het leuke aan freerunnen is de leefstijl die erachter zit. Van de omgeving genieten. De wereld is je speeltuin. De trainingen zijn leuk. Aan het begin komt de trainer met een nieuwe trick, iedereen probeert hem en daarna train je zelf aan je eigen ontwikkeling. De sfeer in de groep is leuk en iedereen is vriendelijk en helpt elkaar. We hebben veel lol.” 

Aftervideo GymPOWER

Er was zoveel te doen en te zien om van te genieten, een hele complete zaalvloer vol. Ook de airtrack (van Airgym) kreeg in de show een belangrijke rol toebedeeld. We hebben in de aftervideo van GymPOWER de essentie van de show in hoogtepunten proberen te vatten, om een goed beeld te geven van het sportplezier en de clubpower van TVC in Winterwonderland. Meer info over de show en de club is te vinden op de Facebookpagina en de website van TVC Coevorden.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst en foto’s © Therry da Silva | Credit interviews, screenshots en videobeelden en -edit © Casper Beijn

reacties op “TVC Coevorden trakteert op gymsportfeest met uitvoering Winterwonderland

Geen reacties

Plaats een reactie